Seth schreef:Ik zou denk ik ook 30... gxf5 hebben gespeeld. Verzwakking van de pionnenstructuur lijkt mij hier niet van belang, het betreft een gelijk lopereindspel, alle zware stukken zijn er toch al af. De reden waarom ik denk dat slaan met de g-pion beter is, is denk ik gelegen in het feit dat zwart een pion op de e-lijn (e6) behoud.
Ik ben blij dat ik dat in ieder geval goed aanvoelde, al dacht ik alleen in vage termen van 'centrumcontrole'.
Seth schreef:Een winnend plan voor zwart lijkt mij om 32... e5 ipv 32... Le5 te spelen. Zwart probeert een pion op e4 te krijgen om de witte koningsvleugel-pionnen vast te leggen, en daardoor ook de bewegingsvrijheid van de witte koning in te perken. Ook velden d3 en f3 worden dan zorgenkindjes voor wit. Daarom is het behoud van een zwarte pion op de e-lijn denk ik belangrijk.
Bedankt voor het inzicht, want ik was niet op het idee gekomen. Je kunt dit ook merken als je na 30...exf5 (i.p.v. gxf5) het directe plan van John probeert, zoals in de post hierboven: verplaats je in de diagrammen daar pion e6 naar g6, dan kan zwart niet eens dreigen om met e4+ de witte koning van d3 te verdrijven.
Seth schreef:Het plan van zwart bestaat er dan in om de koning naar d5 (of in sommige gevallen b5 - zoals John ook al zegt) om dan pion c4 voor b3 te ruilen waarna de vrije a-pion de beslissing brengt. Ook de eventuele opstoot g4 brengt dan geen redding voor wit: zwart reageert er gewoon niet op. En mocht wit g4xf5 doen dan speelt zwart eerst pion naar e4, loper naar e5 en de zwarte koning haalt rustig pion f5 op.
Maar helaas werkt dit niet, want...
Fred Lucas schreef:@Seth Kan wit na e5 niet direct g4 spelen? Na jouw plan met e4 heeft wit tijd om op f5 te nemen en met Kg2, f2- f3 de zwarte e-pion aan te pakken en na ruil (wat anders?) de pion f5 met e3-e4 te dekken.
Hier blijkt bij computercontrole geen speld tussen te krijgen.
Al met al lijkt het erop dat zwart net te weinig mogelijkheden heeft om te winnen doordat zijn pionnen op de damevleugel niet verbonden zijn. Zoals ik het argeloos speelde (snel naar voren in het centrum om zoveel mogelijk ruimte te pakken, met als nadeel dat er veel pionnen geruild worden) was daarom misschien nog wel de gevaarlijkste strategie. Eerder gaf ik een mooie winst van Fritz in het verre eindspel, maar die was wel heel stellingspecifiek. Het lijkt erop dat wit dat type stelling kan vermijden - daar wil ik nog beter naar kijken.