Ik dacht: "f7 kan altijd nog, laat ik eerst nog een pionnetje oprapen", dus: 53.Lxh5 Lf1 (dreigt ...Le2) 54.Ld1 Le2 (toch!?) 55.Kc2... (effe dekke) 55...Ld3 56.Kc3 Lg6 en over en sluiten.
Dat is toch heel verrassend, hoe zwart in drie gratis zetten zijn loper van h3 naar g6 weet te krijgen. Goed gespeeld van Bas, en gevonden door geen van de kiebitzers hier. Daar mag je je toch een beetje door getroost voelen, Jos.
(Ben weer thuis)Volgens Dany Sénéchaud is De1! de zet van Diemer.(dat schreef je al, zie ik nu) Het is ontleend aan de volgende partij. (Met leestekens wordt overdadig gestrooid).
Laatst gewijzigd door HenkDizz op ma apr 27, 2015 15:42, 1 keer totaal gewijzigd.
“Chess is a matter of delicate judgement, knowing when to punch and how to duck.” Bobby Fischer
Even verder gezocht. Diemer heeft De1 ook zelf op het bord gehad. Stelling is een tikkie anders, maar het idee is hetzelfde. Ook Lb6! duikt op in de analyse (Diemer - Toth) Zo staat er meer fraais in dat boek van Sénéchaud. (En wrsch. veel onjuiste analyses ben ik bang. Die zet Lb6! faalt ook hier jammerlijk omdat zwart DxP kan spelen waarna de dame op f2 blijft hangen. Ik had mijn Lb6 dus niet van een vreemde )
“Chess is a matter of delicate judgement, knowing when to punch and how to duck.” Bobby Fischer
Mooie partijen, Henk. Die man kon absoluut combineren. Die eerste stond ook compleet in het boek dat ik aan het lezen ben. De variant 5.Dxf3 heet nog steeds Rydergambiet. In de tweede is al meteen de plompe maar effectieve torenmanoeuvre opmerkelijk. Ik heb het boek van Sénéchaud ook, maar moet het nog lezen.
Heeft bij mij ook jarenlang in de kast gestaan. Heb het via-via bij de schrijver zelf besteld. Sénéchaud heeft er werk van gemaakt want het boek bevat heel wat meer partijen dan in ChessBase te vinden zijn. Het is niet direct mijn stijl/ spel, maar ik kan er wel wat aangename uurtjes mee doorbrengen.
“Chess is a matter of delicate judgement, knowing when to punch and how to duck.” Bobby Fischer
Dat wil ik nog eens leren, op mijn gemak een partij uit een boek naspelen. Die Sénéchaud is zelf natuurlijk ook een houwdegen. Ik vind zo al drie wonderlijke gambieten die naar hem genoemd zijn: 1.d4 e6 2.Lf4 f5 3.g4 in het Hollands, 1.e4 e5 2.Pf3 f5 3.b4 in het Lettisch en 1.e4 e5 2.f4 Lc5 3.Pf3 g5 in het Koningsgambiet. Blijkbaar heeft hij een voorliefde voor b4 of g4 met wit en b5 of g5 met zwart. Dit soort openingen zal ik toch niet gauw overnemen...